Pogledali ste
  Košarica 0
  Dobava: cca. 2 - 10 dni
  : 1.250,00 €
  Garancija: Ni garancije

  Enote

  605
  Opis

  Nastavitve => Splošni šifranti => Enote

  Merske enote se tako kot v realnem svetu tudi pri nas nanašajo na merjenje količin iste vrste. Ker so enote standardizirane jih tudi pri nas najdemo kot enega izmed splošnih šifrantov.

  V aplikaciji InMaster imamo že nekaj osnovnih enot in njihovih pretvorb. Enote, ki so uporabljene pri artiklih, storitvah in na vrsticah listine lahko najdemo v meniju Nastavitve => Splošni šifranti => Enote.

  Osnovni podatki enote


  Ime enote – vpišemo ime oziroma oznako enote, za katero želimo, da se izpisuje na formah in listinah.

  Opis enote – v to polje opišemo, kaj nam enota ponazarja. V kolikor gre za nestandardne enote, ki so pomembne za naš način poslovanja so ti opisi bolj pomembni, da jih razumejo tudi morebitni novi sodelavci.

  eSlog enota – v kolikor oddajamo listine preko UJP portala morajo biti enote v standardu, ki ga določa UJP portal. Na izbiro imamo vse enote, med katerimi lahko izberemo ustrezno.

  Pretvorbe

  Pretvorbe nam omogočajo avtomatično preračunavanje zalog v osnovno enoto »Enota mere – artikli«, ne glede na to v kateri enoti artikle prevzamemo.
  Za začetek je potrebno dodati vse enote v katerih artikel lahko prevzamemo. Če gre za dolžinske enote dodamo tako kilometre, kot metre, centimetre, milimetre... Nato te dolžinske enote med seboj povežemo.

  Na primer - na metru dodamo z gumbom »Dodaj pretvorbo enote« enoto centimeter in kot vrednost zapišemo 100 (100cm =1m); kilometer 0,001 (0,001km=1m)...

  Primer uporabnosti: Bala blaga
  Recimo, da v naši proizvodnji porabljamo blago v centimetrih, ker nam vsak narejen artikel vzame tekočih 35 cm bale. Da nam obračunavanje zalog ne dela težav na samem artiklu izberemo »Enota mere – centimeter«.
  Dobavitelji seveda ne razumejo našega načina dela, zato nam račun za balo blaga pošljejo seveda v metrih. In na tem mestu nam te pretvorbe še kako koristijo – v kolikor jih imamo definirane lahko mirno vpišemo na nabavni račun oziroma prevzemnico ceno in količino za metre, kot eno izberemo metre in aplikacija nam bo sama preračunala tako ceno kot tudi količino na osnovno enoto mere, ki je v našem primeru centimeter.

  Primer uporabe 2: Prevzem litrov, delo v gramih
  V podjetju uporabljamo olivno olje. Za potrebe proizvodnje ga tehtamo v gramih.
  Olivno olje nam dobavitelj pošilja v litrih - na dobaviteljevih listinah je količina izražena v litrih.

  Postopek za samodejne pretvorbe litrov v grame:
  Na artiklu (na nosilnem in na vseh lotih tega olivnega olja) določimo v polje "Enota mere:" vrednost gram.

  Enota-Mere-Gram

  Izmerimo maso 1l olivnega olja (908,5g)
  V šifrantu enot [nastavitve > splošni šifranti > enote] dodamo novo enoto z imenom "Liter (olivnega olja)", jo shranimo in dodamo zanjo novo pretvorbo v gram:

   Enota-Pretvorba

  S tema dvema nastavitvama smo v InMastru določili, da:
  - se bo za artikel olivnega olja uporabljala kot osnovna enota mere gram
  - se bo ob morebitnem prevzemu/oddaji olivnega olja, ki bo za EM imelo določeno "liter (olivnega olja)", izvedel preračun po formuli 1l = 908,5g

  Ob knjiženju prevzemnega dokumenta dobavitelja bi tako v vrstico listine vpisali količino z EM "liter (olivnega olja"), ob knjiženju pa se bo ta preračunala v grame.
  Če prevzamemo 10 (liter (olivnega olja) se na lokacijo poknjiži 9085 g.

  Kvalifikatorji

  • Sistemska enota – s tem kvalifikatorjem je označena enota, ki se je ne sme spreminjati. Gre navadno za osnovno enoto, ki se jo določi na osnovi aplikacije.
  • Celoštevilčna enota – tako označeno enoto imajo artikli, ki se jih v proizvodnji ne da porabljati v delih.
   Primer: Na paleto gre 10 naših izdelkov. V kolikor imamo nalog, ki predvideva proizvodnjo manjšo od 10 izdelkov, palete še vedno ne moramo porabiti manjši delež kot 1 – zato naj bi imela paleta enoto, ki je označena s tem kvalifikatorjem.
  0,00 €
  Cena brez DDV:a
  Vaša cena:
  0,00 €
  Kompleti