Pogledali ste
  Košarica 0
  Dobava: cca. 2 - 10 dni
  : 1.250,00 €
  Garancija: Ni garancije

  Urejevalnik vsebin - Tiny 4

  63
  Opis

  Urejevalnik, ki je namenjen urejanju vsebin na spletu ima v primerjavi z navadnimi urejevalniki vsebin nekaj omejitev pa tudi nekaj funkcionalnosti, ki so namenjene le urejevalnikom na spletu.

  Urejanje besedila

  Besedilo, ki ga želimo objaviti na spletu lahko preprosto vpišemo v urejevalnik, ali pa ga skopiramo iz že napisanega dokumenta. V kolikor ga kopiramo iz dokumenta, si lahko pomagamo z povezavami v meniju "Uredi" z ukazi "Prilepi", "Kopiraj" in "Uredi". 
  Pozor - 
  pri kopiranju iz različnih urejevalnikov je potrebno besedilo prej oziroma kasneje prečistiti. Urejevalniki besedila namreč poleg samega teksta dodajo cel kup svojega oblikovanja, ki ga na spletni strani, zaradi same estetike in usklajenosti celotne spletne strani, ne smemo uporabljati. 

  In kako očistimo besedilo?

  • v meniju "Uredi" izberemo opcijo "Vnesi kot besedilo" - aplikacija nas opozori, da bo tak način ostal, dokler stran ne osvežimo ali te opcije ne odkljukamo. Ne glede na to, kaj bomo od tega trenutka prilepili v urejevalnik - aplikacija bo najprej spustila samo čisto besedilo. Umaknila bo tudi odstavke, odebelitve in poševnosti teksta, ter povezave. 
  • lahko pa počistimo besedilo tudi tako, da se nam ohrani osnovno oblikovanje (naslovi, odstavki in povezave) - to pa naredimo tako, da prilepimo besedilo direktno v urejevalnik ga v celoti označimo (Ctrl+a) in izberemo ikono "Odstrani oblikovanje" Tiny4 pocisti

  Osnovno oblikovanje

  Besedilo za spletne strani je navadno pred-oblikovano in zato uporabljamo le oblike, ki so jih oblikovalci spletne strani vnaprej določili. Pred-oblikovane sloge najdemo pod menijem "Oblika". Preprosto označimo besedilo, ki ga želimo spremeniti oziroma oblikovati in izberemo v padajočem meniju "Oblika" ustrezen slog.

  Tekst lahko seveda tudi odebelimo oziroma nagnemo  Tiny4 bold italic,  ga obarvamo Tiny4 barveporavnamo Tiny4 poravnava, zamaknemo Tiny4 zamik... Nekatera naprejdneša in manj pogosto uporabljena oblikovanja pa najdemo tudi pod menijem "Oblika", kjer lahko izberemo tudi med nad in pod - pisanimi teksti, podčrtanimi in prečrtanimi teksti...

  Večji del oblikovanja tudi takoj vidimo v samem urejevalniku - a le v primeru, da imamo na strani uporabljen le eno temo. V kolikor je spletnih tem več, se na tem mestu kaže le eno, dogovorjeno oblikovanje. 

  Za hiter pregled osnovnega oblikovanja (naslovi, odstavki, bloki, seznami..) lahko vključimo opcijo "Prikaži bloke", ki jo najdemo pod menijem "Pogled". Tako si lažje predstavljamo kako je oblikovana vsebina.

  Posebni znaki - vsakdo pozna tegobe, ko je potrebno na tipkovnici najti poseben znak, ki so ga, jasno, skrili pod kombinacijo črk, ki ga zmorejo le vesoljci s štirimi rokami po 20 prstov. Nekaj posebnih znakov smo dali na meni "Vstavi" - Posebni znaki.

  Ločnica - Za dodajanje ločnice - vodoravne črte, ki loči besedilo na dva dela izberemo meni "Vstavi" in kliknemo na opcijo "Vodoravna črta".

  Seznami

  Na strani včasih želimo postaviti tudi sezname, ki so oštevilčeni ali pa označeni v skladu z našo predlogo spletne strani. To naredimo tako, da označimo odstavke in jih z ikonama Tiny4 list, spremenimo v željen seznam. V kolikor kliknemo na samo ikono, nam bo program oblikoval sezname tako, kot je predvidel oblikovalec, klik na puščico poleg ikone pa nam ponudi tudi druge možnosti. Seznam odstranimo tako, da označimo seznam in kliknemo na ikono seznama, ki je izbrana. 

  Dodajanje povezav

  Tiny4 povezavePovezavo na drugo spletno stran oziroma na drugo vsebino naše spletne strani naredimo tako, da z miško izberemo besedilo in kliknemo na ikono verige. Odpre se nam okence, kamor v polje "Povezava" vpišemo kompletni naslov zunanje strani. Če želimo besedilo povezati z iskalnikom google na to mesto vpišemo http://www.google.si/. Najenostavneje je, da obiščemo želeno stran in skopiramo povezavo, ter jo prilepimo v naše polje. V kolikor želimo označeno besedilo povezati na stran znotraj naše spletne strani pa si lahko pomagamo z gumbom "Vstavi", ki nam odpre okno s seznamom naših spletnih vsebin. Želeno vsebino poiščemo in jo izberemo s klikom.

  Prikazano besedilo - v kolikor smo besedilo za povezavo označili, se nam na tem mestu to tudi izpiše. Če pa besedila nismo označili pa lahko na tem mestu napišemo, kaj naj bo besedilo povezave.

  Cilj - če smo povezavo usmerili na našo spletno stran je dobro, da se strani odpirajo v istem oknu - tako kot opcijo tu postimo izbiro "Brez".
  V kolikor pa je povezava narejena na zunanjo stran pa dobro, da se nova stran odpre v novem oknu, da obiskovalci ne izgubijo pot do naše strani - v tem primeru tu izberemo "Novo okno".

  V kolikor želimo povezavo odstraniti, pa zopet označimo povezano besedilo z miško in kliknemo na ikono pretrgane verige.

  Dodajanje slik

  Pri dodajanju slik pa je nekaj več pravil, ki jih velja upoštevati, ko jih dodajamo na spletno stran.

  • slike ne smejo presegati določenih dimenzij - večje slike so namenjene galerijam. Kaj je ustrezna velikost pa je odvisno od same postavitve spletnih strani.
  • slike ne smejo presegati določene velikosti - potrebno je upoštevati, da je veliko obiskovalcev spleta na mobilnih napravah, ki nimajo vsega prometa namenjenega le našim slikam
  • slike so lahko formata .jpg, .jpeg, .gif in .png - ostalih formatov splet ne prepozna.
  • najboljše je, če se slike predhodno ustrezno zmanjša in pripravi v zato namenjenem programu. Zmanjšanje slike s pomočjo miške v samem urejevalnku NI USTREZNO - saj slika ostane enake velikosti, le stisnili smo jo. Zmanjšanje na tak način je primerno le za manjše popravke velikosti.
  • slike moramo vedno najprej naložiti na strežnik, če dodamo sliko samo kot povezavo, nam bo, ko bo povezava prekinjena - izginila.

  Tiny4 slikaS klikom na ikono "Vstavi/uredi sliko" se nam odpre okno, kjer imamo več možnosti.

  • Sliko 
   • Vstavi - vsako sliko MORAMO VEDNO prvič naložiti na strežnik. To naredimo s tem gumbom. Odpre se nam okence, kjer v sivo polje povlečemo sliko iz našega računalnika ali pa jo s pomočjo gumba "izberi datoteko" poiščemo v našem računalniku ter izberemo. Ko nam jo naloži nam napolni polje "Pot", kar nam pove, da je slika naložena.
   • Izberi - v kolikor smo sliko že naložili po zgornjem postopku, s klikom na ta gumb odpremo seznam vseh že naloženih slik, kjer najdemo in izberemo želeno. Tudi v tem primeru se nam napolni polje "Pot".
   • Uredi - v primeru, da želimo uporabiti manjšo sliko od naložene si lahko pomagamo s tem gumbom. Odpre se nam novo okno, kjer poleg polja "Slika" z ikono odpremo seznam vseh naloženih slik - izberemo pravi in v poljih Širina/Višina ustrezno prilagodimo sliko. Z gumbom "Spremeni sliko" -  sliko preoblikujemo, z gumbom "Uporabi sliko" pa povezavo do novo narejene slike dodamo v polje "Pot".  Pri spremembi velikosti mora biti vnosna forma prazna!
  • Pot - to polje se avtomatično napolni s povezavo do slike, ki jo izberemo z zgornjim postopki.
  • Opis slike - v to polje vpišemo opis slike, ki se bo pojavil, v kolikor bo imel uporabnik "blokiran" prikaz slik
  • Dimenzije - v poljih se izpišejo dimenzije originalne slike v pixlih - točkah ekrana. Če želimo, da sliko obliva besedilo slika ne bi smela presegati 400px širine - seveda pa je ta velikost odvisna od same širine spletne strani. Na tem koncu lahko samo malce popravimo dimenzijo slike - recimo za največ 100px - vse kar je več je potrebno sliko zmanjšati z ustreznim programom preden jo naložimo na strežnik. Pri manjšem zmanjšanju pa mora biti kljukica pri "obdrži razmerje" - saj bi v nasprotnem primeru sliko zaradi nesimetričnega zmanjšanja popačilo.
  • Poravnava - če želimo, da nam besedilo obliva sliko, ki jo bomo vstavili, preden dodamo sliko, kurzor miške postavimo na začetek odstavka želenega besedila.
   • brez - slika bo naložena v svojo "vrstico". S pomočjo ikon za poravnavo Tiny4 poravnava jo kasneje lahko premaknemo.
   • leva poravnava - sliko bo poravnalo levo - na desni strani pa jo bo oblivalo besedilo, ki ga bomo napisali.
   • desna poravnava - sliko bo poravnalo desno na levi pa jo bo oblivalo besedilo.
  • Slog - na tem koncu se bo izpisala koda, ki postavi izbrano sliko na svoje mesto - nekoliko bolj zverzirani uporabniki pa lahko kar s kodo napišejo, kaj bi želeli, da slika počne.
  • Navpični prostor - v to polje v točkah/pixel vpišemo koliko prostora naj bo med sliko in besedilo nad ter pod sliko.
  • Vodoravni prostor - v to polje v točkah/pixel vpišemo koliko prostora naj bo med sliko in besedilo na levi in desni strani slike.
  • Obroba -  sliki lahko določimo tudi obrobo - rob - v to polje vpišemo v točkah/pixlih koliko velik naj bo.

  Vse te nastavitve na sliki lahko popravimo tako, da z miško izberemo želeno sliko in spet kliknemo na zgornjo ikono "Vstavi/uredi sliko". Pred nami je napolnjena forma, ki jo dodelamo oziroma spremenimo.

  Dodajanje tabel

  Kurzor miške postavimo v urejevalniku na mesto, kjer želimo dodati tabelo. Izberemo meni "Tabela", ter na opciji "Vstavi tabelo" z miško potemnimo število želenih stolpcev in vrstic. Ko smo z izbiro zadovoljni, jo potrdimo s klikom. Nato v istem meniju izberemo lastnost tabele. Odpre se nam okno, kjer določimo sam izgled tabele. 

  • širina - širina celotne tabele v točkah/pixlih
  • višina - višina celotne tabele v točkah/pixlih
  • razmak med celicami - prostor med celicami v točkah/pixlih
  • odmik od roba celic - odmik besedila od roba celic v točkah/pixlih
  • obroba - obroba tabele - vpišemo želeno debeljino robu v v točkah/pixlih
  • naslov - če želimo imeti nad tabelo vpisan naslov označimo to polje in nad tabelo bomo dobili prostor kamor vpišemo naslov tabele.
  • poravnava - če tabela ni velika čez celo širino strani jo lahko poljubno poravnamo na levi, desni rob strani ali sredino.

  Dodajanje galerij

  Galerije moramo, preden jih lahko vključimo na spletno stran, seveda dodati. To naredimo na formi Spletna stran => Galerije.

  Ko smo galerijo dodali v aplikacijo, jo lahko pokličemo na spletno stran kamorkoli želimo. Izberemo gumb "Galerija", ki nam odpre okno, kjer izberemo galerijo in določimo način prikazovanja.

  • galerija - z izbirnikom ob polju odpremo spisek vseh galerij, ki smo jih dodali v aplikacijo in izberemo ustrezno.
  • tip - pri tipu izberemo način prikazovanja slik na strani
   • naziv galerija - izpiše se naslov galerije - klik na naslov pa nam na spletni strani odpre galerijo po kateri lahko listamo.
   • prva slika - prikaže se prva slika galerije z naslovom galerije - klik na nanjo oziroma na naslov pa nam na spletni strani odpre galerijo po kateri lahko listamo.
   • prikaži vse slike - prikaže se seznam vseh slik v velikosti, ki smo jo na galerijah določili za male slike - slike se zložijo druga poleg druge - število slik v vrsti pa je odvisno od tega koliko prostora je na razpolago. Klik na vsako posamezno sliko na spletni strani nam odpre galerijo po kateri lahko listamo.
   • prikaži slike z navigacijo - na spletni strani prikaže eno veliko sliko, spodaj pa galerijo v traku manjših, s potrebnimi puščicami, ki premikajo trak v levo oziroma desno stran. Velike in male slike so v dimenzijah, ki smo jih določili na tej galeriji. Za to vrsto galerije imamo na voljo še nekaj opcij, ki jih je potrebno izpolniti - 
    • samodejno predvajanje - velika slika se zamenja, ko kliknemo na manjšo. Če želimo, da se velika slika avtomatično menjuje, označimo to polje.
    • čas animacije - v kolikor se velika slika zamenja avtomatično v to polje vpišemo v milisekundah na koliko časa naj se slika zamenja.
    • čas animacije navigacije - ko se s puščico premikamo po seznamu manjših slik je to premikanje lahko sunkovito, mi pa ga omilimo s časom za animacijo navigacije,

  Dodajanje dokumentov

  Aplikacija InMaster je namenjena tudi upravljanju z dokumenti podjetja in zato za ta del veljajo še posebno striktni varnostni pogoji. Da ne pride do neljubih in nehotnih razkritji zaupnih dokumentov, je potrebno vsak dokument, ki ga želimo objaviti na sami spletni strani najprej naložiti prav na formo te spletne strani. Nekoliko nižje na strani se vedno nhahaja sklop "Dokumenti", kamor naložimo željene datoteke. 

  Ko smo naložili vse datoteke, ki jih želimo vključiti na stran jih moramo vključiti še v sam urejevalnik - to naredimo tako, da jo povežemo z nekim besedilom oziroma sliko ali pa tako da ob samem dodajanju datoteke vpišemo besedilo za povezavo. Ob kliku na to besedilo, se bo obiskovalcu naše spletne strani odprl željeni dokument. 

  Postopek pa je tak:

  • z miško označimo besedilo ali sliko in kliknemo na gumb "Dokumenti".
  • odpre se nam okno, kjer ob polju "izberi dokument" z ikono odpremo seznam, ki nam ponudi vse dokumente, ki smo jih prej naložili pri dokumentih na tej formi - izberemo željenega.
  • pri polju "Dokument odpri v" izberemo opcijo "Odpri v novem zavihku v tem oknu"
  • v kolikor smo označili besedilo za povezavo se bo pod poljem "Besedilo za povezavo" avtomatično prikazalo izbrano besedilo, v kolikor besedila niso izbrali lahko na tem mestu vpišemo želeno besedilo.
  • naslov/title  - karkoli vpišemo v to polje, se na nam bo na spletni strani prikazalo, če se za nekaj trenutkov z miško pomudimo nad povezavo. To polje je še posebej koristno, če povezavo na dokument naredimo tako, da le-tega povežemo na sliko.

  Dododajanje video vsebin

   

  Dodajanje prilagojenih spletnih form

  Dodajanje posebnih podatkov - značk

  Splošne nastavitve

  • defaultJpegQueality
   V to nastavitev se vpiše procent (samo številka) na katerega se zmanjša kvaliteta v urejevalnik naložene slike.

   

  Povezana navodila 

   

  0,00 €
  Cena brez DDV:a
  Vaša cena:
  0,00 €
  Kompleti