Pogledali ste
  Košarica 0
  Dobava: cca. 2 - 10 dni
  : 1.250,00 €
  Garancija: Ni garancije

  Lastnosti in filtri

  23
  Opis

  Trgovina => Kategorije/Filtri

  Lastnosti artiklov in filtre za spletno trgovino dodajamo in urejamo na kategorijah artiklov. 

  Pa poglejmo najprej terminologijo:

  Lastnost - značilnost artikla poimenovana z kratkim imenom (masa, barva, višina, količina, embalaža, proizvajalec...)

  Vrednost - vrednosti lastnosti so vezane na vsak artikel posebej in se vpisujejo pri lastnostih na posameznem artiklu. Na tem mestu jih potrebujemo za filtre. (10 kg, bela, 110 cm, karton...)

  Besedilna vrednost - lastnosti imajo lahko besedilno vrednost - (bela, karton...)

  Številska vrednost - lastnosti pa imajo lahko tudi številsko vrednost - (10 kg, 110 cm...)

  Filtri - s to besedo imenujemo možnost omejevanja artiklov glede na vrednosti posameznih lastnosti. (če vpišemo pod lastnostjo barva filter bela, se bodo na spletni strani ob izbiri tega filtra pod to kategorijo vedno prikazali vsi artikli, ki imajo pod lastnostjo barva vpisano vrednost bela)

  Dodaj novo lastnost

  Lastnosti se navadno določijo skupaj s kategorijami in artikli, ki jih v imamo v trgovini. V aplikaciji jih moramo najprej dodati v šifrant iz katerega jih bomo kasneje na različnih koncih izbirali.

  Kako dodamo lastnost?

  Lastnosti lahko dodamo na dva načina - v kolikor ne želimo posebej določati vrednosti lahko lastnost dodamo kar na formi, kjer dodajamo in urejamo kategorije in sicer s klikom na gumb “Dodaj novo lastnost„. Odpre se nam pojavno okno s formo, ki jo izpolnimo s sledečimi podatki:

  • Opis - v to polje vpišemo kratko ime lastnosti. Za voljo urejenosti spletne trgovine je zaželeno, da se lastnosti vedno vpisujejo na enak način (velike črke, male črke, z veliko začetnico...)
  • Tip - pod tipom lastnosti je potrebno določiti, ali gre za lastnost, ki bo imela besedilne oziroma številske vrednosti.

  Ko vpišemo želeno, kliknemo na gumb “Shrani„. Tako smo dodali popolnoma novo lastnost, ki v naši aplikaciji še ne obstaja.

  Drugi način pa je malce kompleksnejši in ga dodamo na formi za dodajanje lastnosti artiklov. (Nastavitve => Splošni šifranti => Lastnosti artiklov) Več o tem si lahko preberete na "Lastnosti artiklov".

  Kako dodamo lastnosti kategorijam?

  Artikli znotraj kategorije imajo vedno enake lastnosti z različnimi vrednostmi. S klikom na gumb “Izberi lastnost„ odpremo izbirnik lastnosti, ki so bile že dodane v aplikacijo. S klikom na želeno lastnost, ki jo lahko poiščemo s pomočjo filtriranja po spiskih, se le ta doda kategoriji.

  S pomočjo gumba "Prenesli lastnosti iz druge kategorije" - pa na ta kategorijo lahko kopiramo vse, že izbrane lastnosti iz druge kategorije.
  Pozor - prenesejo se samo lastnosti, ne pa tudi filtri.

  Spisek teh lastnosti, ki smo jih dodali na kategorijo, se na formi artiklov prenese med lastnosti artikla s klikom na gumb “Dodaj lastnost kategoriji„.

  Lastnosti se izpišejo ena pod drugo in v tem vrstnem redu se prikazujejo tudi v spletni trgovini. V kolikor želimo vrstni red zamenjati z miško "primemo" vrstico in jo preneseo višje ali nižje po spisku.

  Velja za vse podkategorije - ob koncu vrstice vsake lastnosti imamo izbirno polje, ki to lastnost uveljavi za to kategorijo pa tudi za vse njene podkategorije. V kolikor imamo na podkategoriji že izbrano to lastnost, jo aplikacija, ob izbiri tega izbirnik, izbriše.  Pa poglejmo na primeru.

  Imamo kategorijo "Bela tehnika" s podkategorijami "Pralni stroji", "Pomivalni stroji", "Hladilniki". Na nad-kategorijo Bela tehnika dodamo lastnost "Znamka" in jo označimo, da velja za vse podkategorije. Kot filtre seveda dodamo, vse znamke, ki jih najdemo med belo tehniko, pralnimi in pomivalnimi stroji ter hladilniki. Ta lastnost/filter se v spletni trgovini pojavi po vseh naštetih kategorijah, ne glede na to, da smo jo dodali samo na kategorijo "Bela tehnika". Ko na kategoriji Bela tehnika v spletni trgovini označimo eno znamko, se nam po celotni veji podkategorij prikazujejo artikli te izbrane znamke, Seveda lahko filter na katerikoli podkategoriji (recimo na kategoriji "Hladilniki") tudi odstranimo oziroma zamenjamo in ta zamenjava se bo spet obdržala na celotni veji Bele tehnike.

  V kolikor imamo v trgovini odprto večjezičnost oziroma geolokacije moramo vsako izmed lastnosti tudi prevesti.  S klikoma na ikono poleg imena za lastnost se nam odpre okence s polji za prevode za vse omogočene jezike.

  Ko želimo dodati ali urediti filtre, nam klik na ikono  odpre pojavno okno, kjer to naredimo. Porobnosti nastavitve filtrov pa so opisane nekoliko nižje.

  Kot smo že navajeni, s to ikono lastnost umaknemo iz spiska izbranih lastnosti.

  Glej tudi “Artikli„.

  Kaj pa filtri?

  Določene lastnosti artiklov so tako pomembne, da jih v naši spletni trgovini lahko uporabimo kot filtre. Če gre pri kategorijah za osnovne delitve artiklov, gre pri filtrih za združevanje teh artiklov po skupnih značilnostih znotraj kategorije. Filtri so vedno vezani na kategorije in se v spletni trgovini vedno pojavljajo ob spisku artiklov tiste kategorije, kjer so vpisani.

  Filtre določimo tako, da pri izbrani lastnosti na kategorijah filtrov kliknemo na ikono "Uredi filtre te lastnosti", ki je poleg imena lastnosti. Odpre se novo okno, kamor vpišemo vse prametre filtra.

  Izberi vrsto filtra - na tem mestu izberemo vrsto filtra, ki jo bo imel kupec na strani. Na voljo imamo tri možnosti

  • radio izbirnik - na strani se pri filtrih izpišejo vse možnosti poleg pa je “radio izbirnik„, ki omogoča izbiro ene od naštetih možnosti. Največkrat nam to iskanje pride prav, ko imamo na voljo malo možnosti, ki se med seboj izključujejo. Za primer vzemimo, da v naši trgovini pordajamo rabljene in nove izdelke. S tem filtrom omogočimo kupcem, da si lahko ogledajo samo nove ali pa samo rabljene izdelke - če ne označijo nobenega od filtrov pa mu trgovina prikaže vse.
  • checkbox izbirnik - na strani se pri tej možnosti prikažejo vse vpisane možnosti med katerimi lahko kupec izbere eno ali več različnih možnosti. Kot primer lahko vzamemo recimo letnik avtomobila, ko želimo da nam prikaže letnik 2001, 2002 in 2003, ostalih pa ne.
  • select izbirnik - tu pa gre za padajoči izbirnik, kjer izmed veliko vpisanih možnosti izberemo eno samo. Recimo, da želimo izbrati državo iz katere izdelek prihaja - držav je veliko, želimo pa le eno in ta način je najpreglednejši in naj enostavnejši za našega kupca.

  Spremeni vrsto filtraV kolikor se kasneje premislimo, na tem mestu spremenimo izbirnik in svojo izbiro potrdimo s klikoma na ikono poleg izbirnika.

  Oblika (css class) – vsak izmed filtrov/izbirnikov ima lahko na strani neko svojo obliko – v dogovoru z oblikovalcem na tem mestu vpišemo besedo, ki določi obliko vsakega filtra posebej.

  Ko smo izbrali način prikaza tega filtra ga nato nastavimo.

  Naziv filtra - je opis vrednosti izbrane lastnosti. Ta opis se vidi na strani v izbirniku, s pomočjo katerega filtriramo.

  Poglejmo vpis primera besedne (okus) in številske (masa) lastnosti.
  Primer naziva filtra za lastnost “okus„
  čokolada
  vanilija
  jagoda

  Primer naziva filtra za lastnost “masa„
  do 100 g
  od 100 do 200 g
  od 200 do 300 g
  nad 300 g

  Vrednost filtra - vsaka lastnost ima lahko več vrednosti, ki so vpisane pri vsakem artiklu posebej. Pomembno je, da se zapisujejo enako oziroma podobno, saj na tem mestu določimo osnovo po kateri aplikacija to vrednost najde.
  Če gre za besedno vrednost potem vpišemo samo koren iskane besede in poleg dodamo znak %, tako da sistem vedno najde prave vrednosti, saj vzame vse vrednosti, ki imajo začetek v enakih znakih.

  Primer vrednosti filtra za lastnost “okus„

  vpissistem najde naslednje vrednosti, ki so vpisane pri lastnostih na posameznem artiklu
  čokol%čokolada, čokolade, čokoladni
  %vanil%vanilija, vanilije, vanilijin puding, burbonska vanilija
  jagod%jagodni, jagoda
  %jagod%z jagodo, redeča jagodno okusna

  Primer vrednosti filtra za lastnost “masa„

  vpissistem najde naslednje vrednosti, ki so vpisane pri lastnostih na posameznem artiklu
  0-100vsi izdelko do 100 g teže (vključno z mejno številko)
  100-200vsi izdelki med 100 in 200 g teže (vključno z mejnima številkama)
  200-300vsi izdelki med 200 in 300 g teže (vključno z mejnima številkama)
  300-vsi izdelki od 300 g naprej (vključno z mejno številko)


  Ko vpišemo naziv in vrednosti filtra, ter izberemo njegov tip (ali gre za lastnost, ki bo imela besedilne, številske ali ostale vrednosti), vpisano potrdimo z ukaznim gumbom "Dodaj vpisano vrednost filtra". Vrstica z vpisanim se pojavi nekoliko nižje. Vrednost filtra lahko kadarkoli tudi popravimo oziroma spremenimo. Z dvoklikom na vrednost, ki jo želimo spremeniti, odklenemo formo in vpisano preprosto prepišemo. 

  Nastavi privzet filter - Pred samim nazivom filtra imamo izbirno polje - enega izmed vrednosti lahko označimo kot privzet filter. Tak filter je, ko obiskovalec v spletni trgovini pride na to kategorijo, avtomatično izbran. Na tak način obiskovalec vidi pred sabo že filtriran spisek artiklov, ki ima izbrano vrednost lastnosti. Uporabnost privzetega filtra je predvsem v tem, da lahko našim obiskovalcem v prvi vrsti ponudimo artikle, ki jih želimo izpostaviti. Izbiro lahko kadarkoli umaknemo z ukaznim gumbom "Počisti privzet filter".

  Na koncu dodane vrstice filtra najdemo nekaj ikon.
  Prva nam, kot je že v navadi, omogoča prevode.

  Spisek filtriranih artiklovDruga ikona pa nam omogoča preverjanje nastavljenega filtra, saj nam klik nanjo izpiše vse artikle, ki jih ta filter zajame. Te iste artikle bi pri izbiri tega filtra v spletni trgovini videl tudi naš kupec. Če ni izpisanih artiklov to pomeni, da noben izmed naših artiklov nima vpisanih parametrov, ki bi ustrezali vpisanem.

  Ikona za brisanje, kot je že v navadi, pobriše vrstico s filtrom.

   

  Povezana navodila   
   
  0,00 €
  Cena brez DDV:a
  Vaša cena:
  0,00 €
  Kompleti